Július 01-tól kötelező az adatszolgáltatás a vendéglátó üzleteknek!

JÚLIUS 1-JÉTŐL A VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEK ÉS TURISZTIKAI ATTRAKCIÓK SZÁMÁRA IS KÖTELEZŐ AZ ADATSZOLGÁLTATÁS AZ NTAK-BA!

A hatályos jogszabályok alapján a hazai szálláshelyeket követően 2023. július 1-jétől az ország összes online pénztárgépet használó vendéglátó üzletének kötelező forgalmi, statisztikai adatait a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) továbbítani.
• Ide tartoznak az éttermek, cukrászdák, büfék, kávézók, italüzletek, bárok, zenés-táncos
szórakozóhelyek, gyorséttermek és alkalmi vendéglátóhelyek.
• Ugyanez vonatkozik a turisztikai attrakciókra, azaz minden jeggyel látogatható:
múzeumra, várra, kastélyra, fürdőre, strandra, kalandparkra, állatkertre, vidámparkra, védett természeti területet bemutató helyre, turisztikai közlekedési eszközre, valamint zenés, táncos rendezvényre.

Mi az NTAK? - A turisztikai ágazat legnagyobb digitális fejlesztése
A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) lehetővé teszi, hogy valós időben legyenek láthatóak az ország szálláshelyeinek, vendéglátó üzleteinek és turisztikai attrakcióinak anonim, forgalmi statisztikai adatai. Az NTAK-ba érkező adatokból elemzések készülnek, amelyek hozzájárulnak az ágazat és a hazai turisztikai vállalkozások versenyképességének növeléséhez.
Az NTAK markáns szerepet játszik a hazai turizmus fehérítéséhez is, hiszen a területileg illetékes önkormányzatok és a NAV is rálát a számukra releváns adatkörökre.

Ingyenes szoftverek az NTAK adatküldéshez

Az MTÜ által biztosított VENDÉGEM Vendéglátás és VENDÉGEM Attrakció szoftver minden, az NTAK-ba regisztrált vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció számára elérhető. A programokat úgy fejlesztették ki, hogy az NTAK adatküldés mellett az egyszerű értékesítési feladatok is könnyen elvégezhetőek velük.

A szoftverek igényléséhez nincs szükség személyes ügyintézésre, a szerződéskötés is online történik, az általános szerződési feltételek és az adatkezelési tájékoztató elfogadásával.

Az internetelérésen kívül a szoftverek futtatásához elegendő egy böngészővel rendelkező laptop, vagy asztali számítógép; a mobilapplikációk pedig a legtöbb iOS, vagy Android alapú okostelefonon és táblagépen is használhatóak. A szoftverek kezelése egyszerű és könnyen elsajátítható, a felhasználókat e-tananyagok, számos segédlet és a használatot bemutató videók is segítik.

További információ: www.info.vendegem.hu

Elindult az önkéntes adatszolgáltatás!
Annak érdekében, hogy a szolgáltatók időben felkészülhessenek az NTAK adatszolgáltatásra, az MTÜ önkéntes adatszolgáltatói időszakot is indított. A vállalkozók így a szoftvereket időben telepíteni tudják. Ezzel biztosíthatják, hogy a turisztikailag legforgalmasabb nyári időszakban már semmilyen fennakadást ne okozzon a napi üzletmenetben a szoftverhasználaton alapuló automatikus adatszolgáltatás.

Kérdezzen minket!

Az NTAK adatszolgáltatásról minden információ megtalálható az info.ntak.hu oldalon. Ha az adatszolgáltatással kapcsolatban kérdése merül fel, keresse az NTAK ügyfélszolgálatát a 06-1-550-1855-ös telefonszámon a hét bármely napján, 0-24 órában, vagy írjon e-mailt
a turisztika@1818.hu címre, valamint forduljon bizalommal a helyi Tourinform iroda munkatársaihoz segítségért, személyes tájékoztatásért.

Kapcsolódó dokumentumok: