Rövid ismertető községünkről

 

Dunaszekcső Baranya megye északkeleti részén, három megye /Baranya, Bács-Kiskun, Tolna/ határán található. A megyeszékhelytől való távolsága 55 km. Átszeli az 56. számú főközlekedési út, ezért rövid idő alatt elérhetőek a közeli városok: Mohács, Szekszárd, Baja, Bátaszék, Bóly. A községen áthaladó távolsági autóbuszokkal közvetlenül elérhető Budapest, Kecskemét, Szeged, Békéscsaba, Székesfehérvár, Kaposvár is.
Legfőbb vonzerő a Duna.
A közműhálózat teljes egészében kiépített.
A község intézményhálózata is említésre érdemes: Nyolc osztályos általános iskola, óvoda, művelődési ház és könyvtár /az intézményben Teleház és kábeltelevíziós stúdió/, idősek napközi otthona, 300 adagos konyha található. Az egészségügyi ellátásról védőnő, két orvos és egy fogorvos gondoskodik.
A történelem során a régió, a megye életében fontos szerepet töltött be elsősorban földrajzi fekvése miatt. A különböző korok, népek fontos útjai áthaladtak rajta. Az előkerült leletek bizonyítják mindezt, melyek a Falumúzeumban megtalálhatók.
Manapság kiemelten kezelt terület az idegenforgalom fejlesztése. Jelentős a hétvégi házzal rendelkezők száma, bizonyítva a falu vonzerejét. Egyre többen foglalkoznak falusi vendéglátással, a kínálat egyre bővül. A különböző évszakban tartandó eseményekről, programokról prospektusok, kiadványok készültek. Jelentős hagyományokkal rendelkezik a szőlőtermesztés, a borkészítés. Az utóbbi években a falu képviselői borversenyeken szép sikereket értek el. A község tagja a Mohács-Bóly Térségi Fehérborút Egyesületnek.
Külföldiek, elsősorban német állampolgárok vásároltak ingatlanokat. Más országokból turisták érkeznek, akik később újra visszatérnek, és mondják: „…Van valami varázsa a falunak, amely visszacsábítja azt, aki egyszer itt járt…”

Részletesen megismerheti községünket a következő linken:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Dunaszekcs%C5%91