Tájékoztatás a Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR) működéséről

A parlagfüves területek felderítése és azok számának csökkentése érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából 2012-ben kifejlesztésre került egy ún. Parlagfű Bejelentő Rendszer (PBR). A rendszer célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság információáramlásának gyorsabbá és pontosabbá tétele.

A Parlagfű Bejelentő Rendszert bárki használhatja, a helyi lakosság, a helyi társadalmi szervezetek és a vállalkozások egyaránt.
A rendszer a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal oldaláról, a https://pbr.nebih.gov.hu/ címen közvetlenül elérhető.  Ahhoz, hogy valaki bejelentést tehessen, előzetesen regisztrálnia kell a bejelentő felületen. A bejelentő a regisztrációt követően otthoni interneteléréssel, vagy akár mobiltelefonnal a helyszínen is megteheti bejelentését.
A belterületi bejelentéseket a PBR az illetékes önkormányzathoz, míg a külterületi bejelentéseket az illetékes megyei kormányhivatal járási földhivatalához küldi meg. Belterületen az ellenőrzés lefolytatására és a közérdekű védekezés elrendelésére a jelenleg hatályos jogszabályok alapján a jegyző jogosult.
A hatósági eljárás menetéről a honlapon a „Hatósági eljárás menete” pontban találhat részletes tájékoztatót. Amennyiben a bejelentő igényt tart rá, az általa megadott elérhetőségén (e-mail-en, sms-ben) a bejelentésével kapcsolatban tájékoztatást kap.