Mohács-Bóly Fehérborút Egyesület

Tourinform Bóly
Cím: 7754 Bóly Erzsébet tér 1.
E-mail cím: tourinform@boly.hu
Telefon: 06-69-368-100
Fax: 06-69-368-100


Tourinform Mohács
Cím: 7700 Mohács Széchenyi tér 1.
E-mail cím: mohacs@tourinform.hu
Telefon: 06-69-322-920

 

 

 

A Mohács-Bóly Fehérborút hazánk egyik legmelegebb, szubmediterrán éghajlatú borvidéke, a termelt borok illatban, zamatban gazdag, testes fehérborok. A térségben a szőlőtermesztés tudománya évezredek óta apáról fiura szálló mesterség. Jellemző borfajták a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Rajnai rizling, Olaszrizling, Királyleányka, Juhfark és a Zöldveltelíni, de megjelenik a Cserszegi fűszeres, az Ottonel muskotály. Jó évjáratokban finom savösszetételű pecsenyebor készül a tradicionális szőlő, a Juhfark terméséből. A borút széleskörű szolgáltatásokat nyújt borkostolókkal, kényelmes szálláshelyekkel, érdekes látnivalókkal és hangulatos pincefogadókkal, vendéglőkkel az ideérkező vendégek számára. A térség gasztronómiájában jelentősek a svábos ízek és horvát ételek, a tipikusan magyaros ízek, valamint a jellegzetes dunai halételek.

 

A népi mesterségek közül megtalálható a kékfestő Nagynyárádon, mézeskalácsos, gyertyaöntő, gyapjúfonó és pacskerkészítő Bólyban, busóálarc készítő és fekete kerámia Mohácson, faragóműhely Hásságyon. Több településen kínálnak látnivalót a műemlék jellegű templomok, kálváriák, kastélyok, parasztházak, valamint múzeumok, kiállítások. Jelentős a hagyományőrző csoportok léte és nagy száma. Kórusok, tánccsoportok, zenekarok, kézmunkakörök, nédalkörök működnek valamennyi településen. A környék gazdag néprajzi kinccsel, hagyománnyal rendelkezik, melyek közül kiemelkedő a húsvét hétfői ?Emmaus-járás? Bólyban, a Busójárás Mohácson, a Kékfestőfesztivál Nagynyárádon és a Lugio napok Dunaszekcsőn.

 

A Fehérborút Egyesület programcsomagokban kínálja a borút nevezetességeit, kulturális rendezvényeit, gasztronómiáját és borkostolókat, melyekről a kedves érdeklődő eseménynaptárunkból tájékozódhat.

 

Fehérborút települései: Babarc, Bóly, Dunaszekcső, Hásságy, Kölked, Máriakéménd, Mohács, Szajk, Nagynyárád, Szederkény, Versend,

 

Az Egyesület rövid bemutatása

A Mohács-Bóly Fehérborút Egyesület a Pécsi Borvidék területén található, mely hazánk egyik legmelegebb, szubmediterrán éghajlatú borvidéke, a Dél-Baranyai-dombság és a Mohácsi-síkság közti területen húzódik végig. Első települése a Pécstől mintegy 10 km-re fekvő Hásságy, utolsó települése a Duna partján található Dunaszekcső. A két település között az 57-es, ill. 56-os országos főközlekedési útvonaltól északra húzódó domboldalakon több, mint 700 hektáron termesztenek szőlőt.
A térségben a szőlőtermesztés tudománya évezredek óta apáról fiúra szálló mesterség.
75 %-ban fehérbor termelés folyik, melynek csaknem 100 %-a minőségi bor. Jellemző borfajták a Chardonnay, a Sauvignon Blanc, a Rajnai rizling, Olaszrizling, Királyleányka, Juhfark és a Zöldveltelíni, de megjelenik a Cserszegi fűszeres, az Ottonel muskotály. Jó évjáratokban finom savösszetételű pecsenyebor készül a tradicionális szőlő, a Juhfark terméséből.

Az Egyesület 1999 áprilisában alakult. Jelenleg 14 település, 5 hegyközség (Lugio Hegyközség, Mohácsi, Versend-Bólyi és a Szederkényi Hegyközség, valamint a Pécsi Borvidék Hegyközségi Tanácsa), 1 intézmény (Sombereki Művelődési Ház), 2 egyesület (Német-Magyar Baráti Kör, Nagynyárád, Hásságy Olaszi Vadászegyesület), 4 étterem (Mohácsi Halászcsárda, Veli Aga étterem - Mohács, Erzsébet Étterem - Bóly, Aréna Étterem - Dunaszekcső) 5 fogadó és vendégház, 33 borászati vállalkozás és őstermelő az Egyesület tagja. A 3 pártoló és 4 tiszteletbeli taggal együtt összesen 70.

A Borút Egyesület a nemzetközi Borúti Charta alapelvei szerint működik, a Charta alapján összesen 24 minősített taggal.

Az Egyesület hosszú távú turisztikai fejlesztési elv és éves marketing terv alapján folytatja tevékenységét. A borút széleskörű szolgáltatásokat nyújt borkóstolókkal, kényelmes szálláshelyekkel, érdekes látnivalókkal, hangulatos pincefogadókkal és vendéglőkkel az ideérkező vendégek számára. Programcsomagokban kínálja a környék nevezetességeit, kulturális rendezvényeit, gasztronómiáját, népszerűsíti a településeket, valamint az építészeti és természeti vonzerőket is. Szervezésében kerül megrendezésre évente a "Fehér Borok-Fehér Pecsenyék" elnevezésű gasztronómiai fesztivál Bólyon, ezen kívül a térségi szüreti fesztiválok is.

Idegenvezetés és tájékoztatás a kistérség 6 településén (Bóly, Dunaszekcső, Hímesháza, Mohács, Nagynyárád, Somberek) igényelhető, Mohácson és Bólyon a Tourinform Irodák hálózatán keresztül, a többi településen a Faluházban vagy a Művelődési Házban. A térségnek Mohácson és Bólyban van utazási irodája.